Training Cognitief Interviewen voor feitenonderzoekers

Cognitief Interview

Zoek jij meer verdieping in je interviews? Hoe komt iemand bijvoorbeeld via de juiste cues bij een herinnering? Je leert het met dit krachtig stuk interviewgereedschap: Cognitive Interviewing. Wij trainen je in specifieke geheugenbevorderende technieken van deze methode, die in de jaren tachtig door psychologen Ronald Fisher en Edward Geiselman is geïntroduceerd. De basis hiervoor is kennis over de werking van het geheugen en hoe men in verschillende situaties zich optimaal details herinnert. Uit veel onderzoek blijkt al decennia dat interviewers na het volgen van een training Cognitive Interviewing veel meer betrouwbare informatie krijgen van geïnterviewden dan vóór deze training. Daarom hebben wij voor jou een training Cognitief Interview ontworpen aan de hand van de memory-enhancing techniques van grondleggers Fisher & Geiselman.

Het Cognitief Interview heeft de afgelopen jaren de nodige ontwikkelingen doorgemaakt en inmiddels spreken wij van het Enhanced Cognitive Interview. Dat betekent dat wij in deze training ook het onderzoek van onder andere Professor Becky Milne en Professor Amina Memon betrekken. De training gaat diepgaand in op de werking van het geheugen en de faciliterende rol van de interviewer bij het herinneringsproces. De methode komt goed van pas voor het interviewen over een gebeurtenis/incident die lastig(er) terug te halen is, bijvoorbeeld doordat het enkele maanden/jaren geleden gebeurd is.

Opzet
Je volgt een 2-daagse praktijkgerichte training voor maximaal 4 deelnemers. Het fundament hiervoor is het Enhanced Cognitive Interview. Je leert hoe je herinneringen activeert en hoe je daar vervolgens zo rijk mogelijke informatie uit kunt halen. Iedere interviewtool die je van ons aangereikt krijgt, maakt gebruik van een specifieke werkzaamheid van het geheugen. Zo richt de ene techniek zich op omstandigheden rondom een gebeurtenis, waar een andere juist specifiek gericht is op een waargenomen object of persoon. Of vindt je misschien een ingang via een bepaald zintuig? Of via het maken van een tekening? Jij kunt straks de tools inzetten wanneer jij denkt dat het nodig is. En je weet exact hoe ze werken en hoe je het moet uitvoeren.

Dat is handig voor interviewers die letterlijk meer verdieping zoeken in hun interviews, maar het is zeker niet enkel voor de specialist bedoeld. Het bevat voor iedereen nuttige interviewtools. Bovendien krijgen we steeds vaker te maken met oudere getuigen, slachtoffers, en verdachten/betrokkenen. Gelukkig wordt naar deze groep steeds vaker onderzoek gedaan en het blijkt dat een Cognitief Interview zeer nuttig kan zijn bij het interviewen van oudere personen. Zij hebben, nog meer dan andere volwassenen, baat bij de geheugenbevorderende technieken. Nog een reden om deze training Cognitief Interview volgen.

We geven je up-to-date kennis uit de psychologie, maar we gaan ook echt aan de slag. Met jouw geheugen, dat van mede-cursisten en dat van een trainingsacteur.

Wil je alvast een voorproefje over het Cognitief Interview? Kijk dan naar dit filmpje waarin Mark Horswill, Professor van de University of Queenland, uitleg geeft.

Doelgroep
Interviewers die aanvullingen zoeken in hun interviewtechnieken en te maken hebben met gebeurtenissen/incidenten die lastig(er) terug te halen zijn, bijvoorbeeld doordat het enkele maanden/jaren geleden gebeurd is. Ook voor interviewers die veel te maken krijgen met geïnterviewden in de leeftijd van rond de 60 jaar en ouder is deze training een perfecte aanvulling op het aanwezige interviewgereedschap.

Kom je van ver?
Niet ver van onze trainingslocatie vind je Boutique Hotel Weesp. Dit hotel is gelegen in het gezellige centrum van het oude Vechtstadje Weesp en biedt een prima overnachtingsmogelijkheid.

Geinteresseerd in een training?
De prijs voor deze training is € 985,00 (ex BTW) per deelnemer bij 4 deelnemers.

Heb je belangstelling voor deze training, stuur dan een e-mail naar info@how2ask.nl. We nemen dan contact op om de wensen te bespreken en data vast te stellen.

Helaas kunnen we op dit moment geen trainingen aanbieden met individuele open inschrijving. Inschrijving is alleen mogelijk voor groepen van 3 of 4 personen.

Aanmelden

Wil je je aanmelden voor onze training? Vul het aanmeldingsformulier in en je hoort zo snel mogelijk van ons over de beschikbaarheid. Wil je meer informatie of eerst telefonisch overleg, ga dan naar onze contactpagina. Uiteraard gaan wij zorgvuldig om met de door jou verstrekte informatie. Informatie hierover kun je vinden in onze Privacyverklaring Verwerking Persoonsgegevens.
Deze training wordt binnenkort weer ingepland. Wil je vast een plaats reserveren laat dit dan weten via onze contactpagina.
INVESTIGATIVE INTERVIEWING

Ben jij een feitenonderzoeker? Dan is deze training een must voor jou! We geven je de juiste kennis en praktische tools voor het uitvoeren van goede interviews in jouw feitenonderzoeken.

Meer informatie

Gesprekken met klokkenluiders

Voer jij gesprekken met klokkenluiders? Dan is deze praktijkgerichte masterclass zonder twijfel bijzonder waardevol voor jou! Zowel de psychologische als praktische kant komen diepgaand aan bod.

Meer informatie