Masterclass Gesprekken met Klokkenluiders voor feitenonderzoekers

gesprekken met klokkenluiders

Klokkenluiders hebben de afgelopen jaren een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het aan de orde stellen en oplossen van misstanden binnen ondernemingen. Daarbij is gebleken dat het op een correcte wijze managen van klokkenluiders niet eenvoudig is. Met name als het gaat om afscherming van de identiteit en het zorgvuldig veredelen, toetsen en gebruiken van de aangereikte informatie. Er kan veel mis gaan. En dit kan grote gevolgen hebben voor de klokkenluider én de organisatie.

Het voeren van gesprekken met klokkenluiders vereist specifieke competenties. Je wilt een maximale hoeveelheid betrouwbare informatie, met een gelimiteerd afbreukrisico voor zowel de klokkenluider als de organisatie. Functionarissen die met de klokkenluiders in gesprek gaan, hebben hier vaak echter weinig tot geen ervaring mee. De juridische kaders zijn meestal wel bekend maar de vertaling naar de praktijk van het gesprek met de klokkenluider is niet eenvoudig. Deze masterclass reikt je het gereedschap aan om die gesprekken te voeren en traint je in de benodigde vaardigheden.

Opzet van de masterclass
Je volgt een 2-daagse praktijkgerichte masterclass voor maximaal 4 deelnemers. De basis voor gespreksvoering met een klokkenluider is het investigative interview en het PEACE-model. Tijdens de masterclass besteden we eerst aandacht voor de wijze waarop de gesprekken met klokkenluiders gevoerd worden. Je leert over onderwerpen als de werking en kwetsbaarheid van het geheugen, tunnelvisie, soorten vragen, afscherming van identiteit, wijze van communiceren, geschikte ontmoetingsplaatsen en verslaglegging.
Vervolgens gaan we met een casus aan de gang, die als een rode draad door de training loopt. U bereidt een ontmoeting met de klokkenluider voor en voert een eerste gesprek uit. Daarna evalueren we op vorm en inhoud. Vervolgens gaan we door naar de volgende stappen in het proces en de bijbehorende interviews. Doordat er maximaal 4 deelnemers zijn, kent de masterclass een zeer steile leercurve. Het rendement van uw tijdsinvestering is daardoor maximaal.

Doelgroep
Functionarissen die volgens artikel 2 van de Wet Huis voor de Klokkenluiders zijn aangewezen als persoon waar medewerkers een onderneming een misstand kunnen melden.

Kosten
De kosten bedragen € 850,00 p.p. (ex BTW). Dit bedrag is inclusief lunches, koffie, thee enz. en een uitgebreide reader.

Open inschrijving of in-company?
Onze eerstvolgende open masterclasses "Gesprekken met klokkenluiders" is op 11 en 12 februari 2021 op onze eigen trainingslocatie. Voer jij gesprekken met klokkenluiders? Schrijf je in via het formulier hieronder.

Heb je belangstelling voor een in-company training, laat het ons weten via het formulier op onze contactpagina. 

Aanmelden

Wil je je aanmelden voor onze training? Vul het aanmeldingsformulier in en je hoort zo snel mogelijk van ons over de beschikbaarheid. Wil je meer informatie of eerst telefonisch overleg, ga dan naar onze contactpagina. Uiteraard gaan wij zorgvuldig om met de door jou verstrekte informatie. Informatie hierover kun je vinden in onze Privacyverklaring Verwerking Persoonsgegevens.

 

 


het cognitief interview

Voer jij interviews uit met een sterke focus op incidenten met impact voor de getuige of het slachtoffer? Dan is dit een krachtig stuk interviewgereedschap! Wij trainen je in het gebruik van geheugenbevorderende technieken.

Meer informatie

INVESTIGATIVE INTERVIEWING

Ben jij een feitenonderzoeker? Dan is deze training een must voor jou! We geven je de juiste kennis en praktische tools voor het uitvoeren van goede interviews in jouw feitenonderzoeken.

Meer informatie