Masterclass 'gesprekken met klokkenluiders'

gesprekken met klokkenluiders

Klokkenluiders hebben de afgelopen jaren een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het aan de orde stellen en oplossen van misstanden binnen ondernemingen. Daarbij is gebleken dat het op een correcte wijze managen van klokkenluiders niet eenvoudig is. Met name als het gaat om afscherming van de identiteit en het zorgvuldig veredelen, toetsen en gebruiken van de aangereikte informatie. Er kan veel mis gaan. En dit kan grote gevolgen hebben voor de klokkenluider én de organisatie.

Het voeren van gesprekken met klokkenluiders vereist specifieke competenties. Je wilt een maximale hoeveelheid betrouwbare informatie, met een gelimiteerd afbreukrisico voor zowel de klokkenluider als de organisatie. Functionarissen die met de klokkenluiders in gesprek gaan, hebben hier vaak echter weinig tot geen ervaring mee. De juridische kaders zijn meestal wel bekend maar de vertaling naar de praktijk van het gesprek met de klokkenluider is niet eenvoudig. Deze masterclass reikt je het gereedschap aan om die gesprekken te voeren en traint je in de benodigde vaardigheden.

Opzet van de masterclass
Je volgt een 2-daagse praktijkgerichte masterclass voor maximaal 4 deelnemers. De basis voor gespreksvoering met een klokkenluider is het investigative interview en het PEACE-model. Tijdens de masterclass besteden we eerst aandacht voor de wijze waarop de gesprekken met klokkenluiders gevoerd worden. Je leert over onderwerpen als de werking en kwetsbaarheid van het geheugen, tunnelvisie, soorten vragen, afscherming van identiteit, wijze van communiceren, geschikte ontmoetingsplaatsen en verslaglegging.
Vervolgens gaan we met een casus aan de gang, die als een rode draad door de training loopt. U bereidt een ontmoeting met de klokkenluider voor en voert een eerste gesprek uit. Daarna evalueren we op vorm en inhoud. Vervolgens gaan we door naar de volgende stappen in het proces en de bijbehorende interviews. Doordat er maximaal 4 deelnemers zijn, kent de masterclass een zeer steile leercurve. Het rendement van uw tijdsinvestering is daardoor maximaal.

Doelgroep
Functionarissen die volgens artikel 2 van de Wet Huis voor de Klokkenluiders zijn aangewezen als persoon waar medewerkers een onderneming een misstand kunnen melden.

De trainer
De training wordt verzorgd door Gerard Overmars. Gerard is niet alleen een ervaren onderzoeker en interviewtrainer maar hij heeft ook gewerkt als “runner” bij een criminele inlichtingeneenheid. Hij kan u dan ook vanuit de theorie en vanuit de praktijk zijn kennis en ervaring meegeven. Gerard wordt tijdens de training bijgestaan door één van de vaste trainingsacteurs van How2Ask. Dit garandeert een prettig trainingsklimaat waarin op een deskundige wijze feedback wordt gegeven.

Kosten
De kosten bedragen € 965,00 p.p. (ex BTW). Dit bedrag is inclusief lunches, koffie, thee enz. alsmede een uitgebreide reader.

Open inschrijving of in-company?
Onze eerstvolgende open masterclass "Gesprekken met klokkenluiders" is op 11 en 12 juni 2020 op onze eigen trainingslocatie. Voer jij gesprekken met klokkenluiders? Schrijf je in via het formulier hieronder. Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe data, laat het ons weten via het formulier op onze contactpagina. Wij informeren je dan zodra de volgende masterclass op de agenda komt. Heb je belangstelling voor een in-company training? Vul het formulier hieronder in en wij nemen contact met je op!

Aanmelden

Wilt u zich aanmelden voor onze training? Vul dan onderstaand formulier in en vermeld naar welke data uw voorkeur uitgaat. Wilt u meer informatie of eerst telefonisch overleg ga dan naar onze contactpaginaMet plezier beantwoorden we u vragen. We horen graag van u!

Uiteraard gaan wij zorgvuldig om met de door u verstrekte informatie en zullen deze niet aan derden verstrekken of gebruiken voor andere doelen dan waarvoor u deze gegevens aan ons hebt verstrekt. Meer informatie hierover kunt u vinden in onze Privacyverklaring Verwerking Persoonsgegevens.

 


het cognitief interview

Voer jij interviews uit met een sterke focus op incidenten met impact voor de getuige of het slachtoffer? Dan is dit een krachtig stuk interviewgereedschap! Wij trainen je in het gebruik van geheugenbevorderende technieken.

Meer informatie

INVESTIGATIVE INTERVIEWING

Ben jij een feitenonderzoeker? Dan is deze training een must voor jou! We geven je de juiste kennis en praktische tools voor het uitvoeren van goede interviews in jouw feitenonderzoeken.

Meer informatie