Masterclass Gesprekken met Klokkenluiders voor feitenonderzoekers

gesprekken met klokkenluiders

Betere bescherming van klokkenluiders is wat de maatschappij van groot belang acht. Daarom is er nieuwe wetgeving gemaakt (De Wet Bescherming Klokkenluiders). Hiermee heeft Nederland de EU-richtlijn 2019/1937 in de Nederlandse wetgeving geimplementeerd.

Die wetgeving verwacht nogal wat van de werkgever, zeker als het gaat om bescherming van de klokkenluider. Er is op dit gebied de laatste jaren veel misgegaan. Dit had grote gevolgen voor de klokkenluider én de organisatie.

Het afschermen/beschermen van een klokkenluider en het voeren van gesprekken met klokkenluiders vereist specifieke competenties. Functionarissen die met de klokkenluiders in gesprek gaan, hebben hier vaak echter weinig tot geen ervaring mee. De juridische kaders zijn meestal wel bekend maar de vertaling naar de praktijk van het gesprek met de klokkenluider is niet eenvoudig. Deze masterclass reikt je het gereedschap aan en traint je in de benodigde vaardigheden.

Opzet van de masterclass
Je volgt een 2-daagse praktijkgerichte masterclass voor maximaal 4 deelnemers. Tijdens de masterclass besteden we eerst aandacht voor de wijze waarop de gesprekken met klokkenluiders gevoerd worden. Je leert over onderwerpen als de nieuwe wetgeving,  afscherming van identiteit, wijze van communiceren, geschikte ontmoetingsplaatsen en verslaglegging. Verder nemen werking en kwetsbaarheid van het geheugen, tunnelvisie, soorten vragen en wegnemen van spanning een belangrijke plaats in.

Vervolgens gaan we met een casus aan de gang, die als een rode draad door de training loopt. Je bereidt een ontmoeting met de klokkenluider voor en voert een eerste gesprek uit. Daarna evalueren we op vorm en inhoud. Vervolgens gaan we door naar de volgende stappen in het proces en de bijbehorende interviews. Doordat er maximaal 4 deelnemers zijn, kent de masterclass een zeer steile leercurve. Het rendement van jouw tijdsinvestering is daardoor maximaal.

Doelgroep
Medewerkers van overheid en bedrijfsleven die zijn aangewezen als persoon waar mensen een misstand of inbreuk op het Unierecht kunnen melden.

Kom je van ver?
Niet ver van onze trainingslocatie vind je Boutique Hotel Weesp. Dit hotel is gelegen in het gezellige centrum van het oude Vechtstadje Weesp en biedt een prima overnachtingsmogelijkheid.

Geinteresseerd in een training?
De prijs voor deze training is € 1035,00 (ex BTW) per deelnemer bij 4 deelnemers.

Heb je belangstelling voor deze training, stuur dan een e-mail naar info@how2ask.nl. We nemen dan contact op om de wensen te bespreken en data vast te stellen.

Helaas kunnen we op dit moment geen trainingen aanbieden met individuele open inschrijving. Inschrijving is alleen mogelijk voor groepen van 3 of 4 personen.

 

het cognitief interview

Voer jij interviews uit met een sterke focus op incidenten met impact voor de getuige of het slachtoffer? Dan is dit een krachtig stuk interviewgereedschap! Wij trainen je in het gebruik van geheugenbevorderende technieken.

Meer informatie

INVESTIGATIVE INTERVIEWING

Ben jij een feitenonderzoeker? Dan is deze training een must voor jou! We geven je de juiste kennis en praktische tools voor het uitvoeren van goede interviews in jouw feitenonderzoeken.

Meer informatie