recordly-horizonralcopy

Hero subtitel


Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Maecenas massa urna, laoreet quis lacus non, dapibus bibendum metus. Phasellus non tristique eros. Nullam porta ex ac lacus efficitur suscipit.

Recordly, mooie toekomstmuziek?

Door Gerard Overmars

Hans Boot, creative director en visual storyteller, wees mij  op een bijzondere App genaamd Recordly, een App die de transcriptie van interviews van audio-opname naar geschreven tekst makkelijker zou kunnen maken. De App is bedoeld voor journalisten en ontwikkeld door een groep studenten in de USA. Nieuwe ontwikkelingen op dit gebied hebben alijd mijn grote belangstelling dus heb ik een kleine verdiepingsslag gemaakt.

Allereerst kan ik deze studenten alleen maar een vette pluim geven voor het idee dat ze ontwikkeld hebben en of een interview nu gedaan wordt door een journalist, wetenschapper of rechercheur, iedereen worstelt met het omzetten van gesproken woord naar het geschreven verhaal. De oplossing die ze bedacht hebben, audiorecording op de iPhone in combinatie met de iWatch komt bij mij een beetje gadgetachtig over maar het idee van het "live" markeren van belangrijke passages tijdens een interview is natuurlijk slim. Het vervolgens omzetten van gesproken woord naar tekst ziet er in de demo ook goed uit. Ik zeg wel meteen "in de demo". We praten volgens mij nog steeds over toekomstmuziek maar wel mooie muziek. 

Bij het kijken en luisteren naar onderstaande video was ik onder de indruk van het enthousiasme van de studenten maar ik vraag mij af of ze in dit enthousiasme niet iets te ver gaan. Ze presenteren Recordly als DE OPLOSSING voor het probleem van veel interviewers. Dat is wat mij betreft op dit moment nog een brug te ver. Het is een prachtig idee voor een oplossing. Ik had dit idee graag getest en er zelfs een Apple watch voor willen kopen :) maar in Nederland is de App (nog) niet te downloaden in de Appstore. Wellicht dat een van onze lezers wel die mogelijkheid heeft en ons zijn of haar ervaringen wil laten weten. 

Wat mij verder opviel is dat de studenten tijdens het demo-interview elkaar niet in de rede vielen. Dat is op zich al een goede ontwikkeling tijdens een interview. De geinterviewde ononderbroken laten praten is één van de manieren om tot veel en goede informatie te komen. Daarbij maakt dit het veel makkelijker om een goede transcriptie te maken van een interview. Het lijkt er wel eens op dat op het moment dat er een audio-opname gemaakt wordt van het interview, de interviewer de structuur van het interview loslaat. Het interview wordt dan, als je niet oppast, een Poolse Landdag. Hopeloos om uit te werken en met het risico dat je onvoldoende doorvraagt tijdens het interview omdat je zelf ook het overzicht, en daarmee de regie, kwijtraakt.

 


Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Google plus
Print Email