22400076_ml

Hero subtitel


Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Maecenas massa urna, laoreet quis lacus non, dapibus bibendum metus. Phasellus non tristique eros. Nullam porta ex ac lacus efficitur suscipit.

Aantekeningen maken tijdens een interview.

Door Gerard Overmars

Om allerlei redenen (procedureel zowel als praktisch) willen we afloop van een interview meestal over een schriftelijk verslag kunnen beschikken. Alleen een audio-opname volstaat vrijwel nooit. Je hebt dan de keuze om dit schriftelijk verslag achteraf danwel tijdens het interview op te stellen. Wanneer dit tijdens het interview zelf gebeurt dan is het meestal zo dat een van de twee interviewers typt tijdens dit interview. Dat is om zeer veel redenen geen ideale situatie. Peter van Koppen en Robert Horselenberg hebben er zelfs een hoofdstuk aan gewijd in het onlangs verschenen boek “Routes van het Recht” (pp. 635-641).

 

Hieronder zal ik bespreken hoe je tijdens een interview met pen en papier aantekeningen kunt maken en deze aantekeningen kunt koppelen aan de audio-opname van dit interview. Die combinatie van aantekeningen gekoppeld aan een audioverslag van het interview maakt dat je op een snelle wijze de relevante passages uit de audio-opname kan terugvinden. Hierdoor is het mogelijk om na afloop van het interview makkelijker en beter een schriftelijk verslag van het interview te maken. Dat maakt ook dat je tijdens het interview meer tijd en aandacht hebt voor de geïnterviewde.

Een goede interviewer geeft immers aandacht, toon empathie, luistert, stelt goede vragen, vat samen, confronteert, vraagt door, zorgt voor koffie en komt dan na afloop van het interview met een volledig, correct, gedetailleerd, schriftelijk verslag van het interview.  Een onmogelijke opgave.

Voor het maken van de aantekeningen tijdens het interview gebruik ik een NEO-smartpen maar ook de Livescribe Pen is een goed product. Ik gebruik deze NEO-smartpen in combinatie met de NEO-App op mijn IPad.  Ik maak dan met de NEO-App gelijktijdig een audio-registratie van het interview. Het mooie hiervan is dat ik dan aan de hand van mijn aantekeningen later snel door mijn audioregistratie kan zoeken. Dit omdat de audio gekoppeld is aan de geschreven tekst. Erg handig. De App is er ook voor Android.

Op de website https://www.schrijfop.nl/ vind je informatie over de diverse pennen waaronder de NEO-smartpen.

De IPad Pro heeft ook een soortgelijke mogelijkheid waarbij je met een pen op het scherm van de IPad schrijft en tegelijk een audio-opname maakt. Ik vind dit niet zo prettig werken als NEO-Smartpen.

Het later uitwerken van de audio-opname is overigens geen sinecure. We zijn bij mijn weten helaas nog niet zover dat er software is die een audio-opname van een interview met een conversatie van 2 of 3 mensen om kan zetten naar een geschreven tekst. Voorlopig moeten we het dus met allerlei tussenoplossingen doen die het leven van een interviewer makkelijker maken en ook nog eens de kwaliteit van het interviewverslag verhogen. We weten dat details in een onzerzoek van groot belang zijn. Bij het omzetten van het gesproken woord naar het geschreven woord gaan, zo blijkt uit onderzoek, echter veel details verloren. 

Voor de uitwerking van audi-opnamen gebruik ik Dragon Speech in combinatie met Express Scribe Transcription Software. Deze werkwijze beschrijf ik in een toekomstige post.

Heb je vragen naar aanleiding van bovenstaande? Bel of mail mij dan. Voor de goede orde, ik verkoop overigens geen hardware en ik heb ook GEEN banden met leveranciers. Als iemand andere oplossingen heeft of goede producten kent laat mij dit dan weten zodat we ook die kennis en ervaring kunnen delen.


Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Google plus
Print Email