Nieuwsoverzicht

Het laatste nieuws over interviewen en feitenonderzoeken.

Actuele berichten vanuit de wetenschap en over wetgeving en nieuwe tools. How2Ask houdt u op de hoogte.

Drie mooie adviezen voor een goed interview.
16-12-2017

Op 15 december 2017 verscheen er op de altijd interessante website www.bijzonderstrafrecht.nl een column van Marleen Velthuis en Vincent Lampers (Stibbe) met de titel Meer geld voor handhaving door ISZW, bedrijven bereid u voor! Hierin werden een aantal goede adviezen gegeven voor het geval medewerkers van een bedrijf als getuige worden gehoord door de ISZW.

Aangezien die adviezen niet alleen voor de getuige maar ook voor de interviewer van belang zijn en niet alleen voor de ISZW, ben ik zo vrij geweest er de volgende drie uit te lichten en hieronder kort te bespreken:

Recordly, mooie toekomstmuziek?
24-11-2017

Door Gerard Overmars

Hans Boot, creative director en visual storyteller, wees mij  op een bijzondere App genaamd Recordly, een App die de transcriptie van interviews van audio-opname naar geschreven tekst makkelijker zou kunnen maken. De App is bedoeld voor journalisten en ontwikkeld door een groep studenten in de USA. Nieuwe ontwikkelingen op dit gebied hebben alijd mijn grote belangstelling dus heb ik een kleine verdiepingsslag gemaakt.

Aantekeningen maken tijdens een interview.
12-11-2017

Door Gerard Overmars

Om allerlei redenen (procedureel zowel als praktisch) willen we afloop van een interview meestal over een schriftelijk verslag kunnen beschikken. Alleen een audio-opname volstaat vrijwel nooit. Je hebt dan de keuze om dit schriftelijk verslag achteraf danwel tijdens het interview op te stellen. Wanneer dit tijdens het interview zelf gebeurt dan is het meestal zo dat een van de twee interviewers typt tijdens dit interview. Dat is om zeer veel redenen geen ideale situatie. Peter van Koppen en Robert Horselenberg hebben er zelfs een hoofdstuk aan gewijd in het onlangs verschenen boek “Routes van het Recht” (pp. 635-641).

 

Audioregistratie van jouw interviews
21-10-2017

Door Gerard Overmars

Uit de praktijk hoor ik regelmatig geluiden dat onderzoekers/rechercheurs/auditors bij hun interviews gebruik maken van hun smartphone voor het maken van een audio opname van het interview/verhoor. Het gaat dan vaak om getuigenverhoren op locatie, bijvoorbeeld bij mensen thuis of op hun kantoor. Het interview/verhoor wordt dan later op de eigen werkplek uitgewerkt.

 

Trainingen

Onze trainingen vinden plaats in kleine groepen waardoor er veel ruimte is voor individuele aandacht. Tijdens onze trainingen werken we met praktijkgerichte casuïstiek, rollenspellen en inhoudelijke feedback. Hierdoor maakt u snel vorderingen. Na twee dagen intensief trainen kunt u de interviewtechnieken direct in uw praktijk toepassen en daarmee de kwaliteit van uw feitenonderzoeken verder verbeteren.

Investigative Interviewing

De mens als informatiebron staat centraal. U leert efficiënt interviewen en informatie verzamelen met een onderzoekende en neutrale mindset. De basis is kennis over geheugen en communicatie. Door goed interviewen wordt human error (...)

Open inschrijving

Ook in 2018 organiseren we op de eigen trainingslocatie  weer intensieve 2-daagse  interviewtrainingen met open inschrijving en maximaal 5 deelnemers per training. 

De data zijn:

  • 11 en 12 april 2018 (nog 2 plekken)
  • 27 en 28 juni 2018 (nog 1 plek)

 Schrijf dus snel in om teleurstelling te voorkomen.

Voor meer informatie(...)

Interviewtools

Goed interviewen is vooral een kwestie van het juiste gereedschap inzetten op het juiste moment. Dit leert u door het bestuderen van theorie maar met name door oefening. U wordt uitgerust met wetenschappelijk gefundeerde interviewtools en u leert ze flexibel (...)

Team

How2Ask bestaat uit Geralda Odinot, Roel Boon en Gerard Overmars. Wij zijn een sterk team met veel ervaring in de wetenschap, de interviewpraktijk en feitenonderzoeken. Samen met onze vaste trainingsacteurs zorgen we voor een veilige leeromgeving en sterke inhoudelijke feedback tijdens onze trainingen investigative interviewing.

Lees meer