Nieuwsoverzicht

Het laatste nieuws over interviewen en feitenonderzoeken.

Actuele berichten vanuit de wetenschap en over wetgeving en nieuwe tools. How2Ask houdt u op de hoogte.

Interviewen via video, niet alleen maar nadelen.
19-08-2017

Door Gerard Overmars.

Uit het onderzoek van de Duitse psycholoog Hermann Ebbinghaus (1850 – 1909) bleek dat wij heel snel vergeten. Zeker als het gaat om details. Natuurlijk zijn er ingrijpende gebeurtenissen die een onuitwisbare indruk achterlaten maar dat is lang niet altijd het geval. Dat betekent dat je het interviewen van een getuige  feitelijk zo snel mogelijk na de gebeurtenis zou moeten doen. Er zijn overige nog meer hele goede redenen zoals contaminatie van het geheugen door beïnvloeding van anderen.

 

2-daagse interviewtraining - 2 en 3 oktober 2017
17-08-2017

Op 2 en 3 oktober 2017 organiseert How2Ask op de eigen trainingslocatie te Weesp een interviewtraining met open inschrijving. Door de maximale groepsgrootte van 5 personen en onze eigen trainingsacteurs spelen wij ook bij deze interviewtraining in op individuele leerwensen.

De casuïstiek tijdens deze training is gebaseerd op situaties waarmee een (bedrijfs)rechercheur of forensisch onderzoeker in de praktijk geconfronteerd kan worden.

Verhoortraining voor commissieleden Raadsenquête
18-03-2017

Door Gerard Overmars

Regelmatig worden bij gemeenten raadsenquêtes ingesteld op basis van de Gemeentewet.

Voor het uitvoeren van de raadsenquête wordt dan een commissie benoemd die onderzoek doet naar het door het college van B&W of het bestuurscollege gevoerde bestuur over een bepaald onderwerp. Eén van de instrumenten waar de commissie over beschikt is het (openbaar) verhoor. De commissie kan mensen onder ede horen. Dat verhoor is een zeer belangrijk instrument bij de controlerende rol van de gemeenteraad. Voor deze commissieleden verzorgt How2Ask een maatwerk verhoortraining.

Download nu de How2Ask Interview App
05-03-2017

De How2Ask "investigative interviewing" App is nu gratis te downloaden in de AppStore en de Google PlayStore. In deze App staat stapsgewijs beschreven hoe je een interview volgens het PEACE-model uitvoert. Verder geven we je een aantal praktische tips en belangrijke aandachtspunten mee die je zullen helpen om goede interviews uit te voeren.

Trainingen

Onze trainingen vinden plaats in kleine groepen waardoor er veel ruimte is voor individuele aandacht. Tijdens onze trainingen werken we met praktijkgerichte casuïstiek, rollenspellen en inhoudelijke feedback. Hierdoor maakt u snel vorderingen. Na twee dagen intensief trainen kunt u de interviewtechnieken direct in uw praktijk toepassen en daarmee de kwaliteit van uw feitenonderzoeken verder verbeteren.

Investigative Interviewing

De mens als informatiebron staat centraal. U leert efficiënt interviewen en informatie verzamelen met een onderzoekende en neutrale mindset. De basis is kennis over geheugen en communicatie. Door goed interviewen wordt human error (...)

Interviewtools

Goed interviewen is vooral een kwestie van het juiste gereedschap inzetten op het juiste moment. Dit leert u door het bestuderen van theorie maar met name door oefening. U wordt uitgerust met wetenschappelijk gefundeerde interviewtools en u leert ze flexibel (...)

Open inschrijving

Op 2 en 3 oktober 2017 organiseren we op de eigen trainingslocatie te Weesp een interviewtraining met open inschrijving. Deze training investigative interviewing heeft deze keer de focus op (bedrijfs)rechercheurs. Nu nog 2 plaatsen beschikbaar! (...)

 

Team

How2Ask bestaat uit Geralda Odinot, Roel Boon en Gerard Overmars. Wij zijn een sterk team met veel ervaring in de wetenschap, de interviewpraktijk en feitenonderzoeken. Samen met onze vaste trainingsacteurs zorgen we voor een veilige leeromgeving en sterke inhoudelijke feedback tijdens onze trainingen investigative interviewing.

Lees meer