Klokkenluiders: Melden met succes
vergaderen-How2Ask

Hero subtitel


Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Maecenas massa urna, laoreet quis lacus non, dapibus bibendum metus. Phasellus non tristique eros. Nullam porta ex ac lacus efficitur suscipit.

Klokkenluiders: Melden met succes

Het onderzoek ‘Melden met succes’ dat de Universiteit Utrecht, in opdracht en in samenwerking met het Huis voor Klokkenluiders (HvK) uitvoerde, geeft inzicht in hoe interpersoonlijke contacten tussen betrokkenen een belangrijke rol kunnen hebben in een succesvol verloop van interne meldprocessen. 

Ik deel hier de belangrijkste lessen uit het onderzoek en ik raad iedereen die te maken heeft met klokkenluiders om dit onderzoeksrapport te lezen.

De lessen:

  1. Het succes van de meldprocessen werd niet alleen of zelfs hoofdzakelijk bepaald door de uitkomst van het meldproces. Van belang bleek ook of vooral de mate waarin het verloop van het proces zelf, de informatievoorziening en de manier waarop men met elkaar omgaat als rechtvaardig wordt ervaren.
  2. In de succesvolle meldprocessen handelden de verantwoordelijken zorgvuldig én snel.
  3. In de succesvolle meldprocessen werden verschillende betrokkenen, waaronder
    melders, schenders en leidinggevenden, transparant en doorlopend geïnformeerd.
  4. In de meldprocessen droeg een goede onderlinge afstemming tussen integriteitsfunctionarissen, onderzoekers, leidinggevenden en melder(s) bij aan het succesvolle verloop.
  5. In de succesvolle meldprocessen balanceerden de verantwoordelijk betrokkenen objectiviteit en deskundigheid met een persoonlijke, menselijke benadering.

Naast het rapport is er ook een interessante podcast die de moeite van het luisteren zeer waard is. Je vindt deze op: https://www.huisvoorklokkenluiders.nl/Publicaties/geluidsfragmenten/2022/09/15/podcast-het-huis-luistert-succesfactoren-in-melden-van-interne-misstanden

 Wil je als organisatie verder met de lessen die uit dit onzerzoek blijken dan is de Masterclass "Gepsrekken met klokkenluiders" ongetwijfeld een geschikte training.

 


Facebook Twitter LinkedIn
Print Email