Investigative interviewing en contactonderzoek bij Covid-19
Covid

Hero subtitel


Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Maecenas massa urna, laoreet quis lacus non, dapibus bibendum metus. Phasellus non tristique eros. Nullam porta ex ac lacus efficitur suscipit.

Covid-19 en contactonderzoek, kan het ook anders?

Contactonderzoek wordt aangemerkt als een belangrijk wapen in de strijd tegen verspreiding van Covid-19. Het cognitief interview kan bij dit contactonderzoek zeer waardevol zijn. In meerdere landen wordt dit interviewinstrument dan ook ingezet.

De afgelopen dagen hebben we in de media vernomen dat de GGD Amsterdam en GGD Rotterdam capaciteitsproblemen hebben met het volledig en snel uitvoeren van deze onderzoeken.

Ik vraag mij af of het Self Administered Interview (SAI) een bruikbaar instrument voor dit contactonderzoek kan zijn nu de GGD’ s capaciteitsproblemen hebben.

Het SAI, bij de Nederlandse Politie bekend als de Zelfrapportage voor Getuigen (ZeG), is ontwikkeld om getuigen zo snel mogelijk na een incident zelfstandig een schriftelijke verklaring te laten afleggen. Onderzoek naar de ZeG van de Universiteit Maastricht liet zien dat dit zelfrapportage-instrument leidt tot een uitgebreide verklaring. Ook de Politieacademie heeft kennis en ervaring met de ZeG. Er is dus in Nederland voldoende kennis aanwezig om snel een solide Zelfrapportage Covid-19 (ZeC) te ontwikkelen. Dat hele proces zou online kunnen en aan de hand van deze zelfrapportage kan dan direct een prioritering gemaakt worden. Bijkomend voordeel is ook dat er snel na een positieve uitslag informatie verzameld kan worden. Dat vergroot de hoeveelheid en betrouwbaarheid van de informatie.

Als er dan ook gebruik gemaakt wordt van eDiscovery software als bijvoorbeeld Zylab, Clearwell, Intella of KLDiscovery om de verzamelde informatie snel te kunnen analyseren dan zou het mogelijk moeten zijn om, samen met een uitbreiding van het aantal medewerkers, de capaciteit maar vooral ook de kwaliteit van de contactonderzoeken snel te laten groeien.

Dus zomaar wat ideeën naar aanleiding van wat er de afgelopen dagen in de media verscheen. Misschien gebeurt het allemaal al of staan er analoog aan het mooie gedicht “Het Huwelijk” van Willem Elsschot “wetten in den weg en praktische bezwaren”.


Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Google plus
Print Email