Corona-proof interviewen? Lees deze tips!
Vrouw skypen How2Ask

Hero subtitel


Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Maecenas massa urna, laoreet quis lacus non, dapibus bibendum metus. Phasellus non tristique eros. Nullam porta ex ac lacus efficitur suscipit.

Corona-proof interviewen? Lees deze tips!

Met elkaar proberen we ons zoveel mogelijk te houden aan alle adviezen die wij krijgen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hoe doen we dat terwijl de interviews tijdens onze onderzoeken zoveel mogelijk doorgang moeten vinden?

Natuurlijk hebben we de te interviewen persoon graag fysiek in dezelfde ruimte als waar de interviewers zijn. Soms is dat niet mogelijk vanwege afstanden, reistijden of andere bezwaren. Daar is nu een nieuwe situatie bijgekomen namelijk die van gezondheidsaspecten.

We komen dan al snel uit bij oplossingen als de telefoon en videobellen. Met name het videobellen kan een next best option zijn wanneer het om redenen van volksgezondheid niet verstandig is om met elkaar fysiek in dezelfde ruimte te verkeren.

In dit artikel noem ik een aantal aandachtspunten en tips die je van pas kunnen komen wanneer je tijdens een onderzoek een investigative interview uitvoert en daarbij gebruik moet maken van videobellen. Je zult zien dat met een goede voorbereiding de kwaliteit van zo’n interview niet onder hoeft te doen voor een interview in persoon.

 

De hardware

Zorg van tevoren dat je alle apparatuur goed getest hebt en dat je ook vertrouwd bent met deze hardware en software die je zult gaan gebruiken. Dat klinkt heel logisch maar te vaak blijkt dat al voordat het interview begonnen is de stress bij de interviewers onherroepelijk toeslaat omdat plotseling blijkt dat iets toch niet goed werkt of omdat we eigenlijk niet weten hoe iets werkt. Ik denk dan bijvoorbeeld maar aan het delen van een scherm of het tonen van documenten tijdens zo’n interview. Dan hebben we het nog niet over slechte internetverbindingen of slechte kwaliteit van microfoons en webcams. Zeker wanneer je als twee interviewers een interview uitvoert en ook nog alle twee in beeld wilt komen en verstaanbaar zijn dan red je het meestal niet met de webcam van een laptop en de ingebouwde microfoon. Kijk dan eens naar een webcam van bijvoorbeeld Logitech. Zelf gebruiken wij de ConferenceCam Connect. Die bevalt prima maar de iets kleinere uitvoering is misschien nog wel handiger. Mocht je solo interviewen en de webcam van de laptop gebruiken zorg dan in ieder geval voor een goede microfoon/koptelefoon. Als je moet gaan raden wat er is gezegd dan kan het interview bijzondere wendingen nemen.

De positie van de camera

Bedenk je bij het instellen van de camera en tijdens het interview dat je contact wilt maken met de persoon aan de andere kant van het scherm. Door bezig te zijn met jezelf – staat de camera goed, hoe kijk ik, hoe kom ik over, enzovoorts - verlies je dit contact. Het is van belang om bewust in de camera te kijken wanneer je spreekt. De neiging om naar jezelf op het scherm te kijken is menselijk, maar kan erg onplezierig overkomen. Het kan helpen om een post-it te plakken over deze PIP (picture in picture) waarop de interviewers te zien zijn of deze PIP te minimaliseren of geheel uit te zetten.

Let ook op de positie van de camera. Een in een laptop ingebouwde webcam staat vaak wat lager. Hierdoor kijk je als interviewer ook voortdurend naar beneden. Rimpels en onderkinnen laten zich dan spontaan zien.  Zorg dus dat de webcam zich op ooghoogte bevindt. Met een paar pakken kopieerpapier is dat euvel snel verholpen. Controleer dit allemaal van tevoren. Als je het interview begint met het verplaatsen van een camera en stoelen omdat het beeld toch niet goed is dan doet dit het contact maken geen goed.

De interviewruimte

Ook bij een interview waarbij je gebruik maakt van videobellen is de ruimte waarin je je bevindt van groot belang. Een ruime lichte en vriendelijk ogende omgeving nodigt meer uit tot verklaren dan alleen het hoofd van de interviewer. Denk ook aan de belichting van de gezichten van de interviewers. Wanneer het licht van één kant komt kan een groot gedeelte van jouw gezicht een soort van schaduwpartij worden. Dat ziet er niet vriendelijk uit. Daglicht is vaak het prettigste waarbij je dan met het gezicht richting het raam zit. Wanneer dit niet mogelijk is zorg dan dat er licht van links en rechts op jouw gezicht valt. Let hierop wanneer je de hardware gaat testen. Met een kleine verplaatsing van de webcam of een extra bureaulamp kan het beeld veel prettiger worden voor de kijker maar vergeet niet dat vooral het geluid belangrijk is. Op het moment dat een internetverbinding traag is waardoor beeld en geluid slecht worden aarzel dan geen moment en zet de video uit in de hoop dat in ieder geval het geluid dan goed genoeg is.

Zorg er trouwens voor dat de interviewruimte niet alleen rustig aan doet maar ook rustig is. Sommige microfoons hebben de neiging om alle bijgeluiden ook door te geven. Een airconditioning, ventilator, printer of mensen in een naastgelegen ruimte kunnen dan zorgen voor storende achtergrondgeluiden.

Tot slot

Oké, we hebben de hardware gecontroleerd, we komen prachtig in beeld, het geluid is uitstekend, we zitten in een bijzonder plezierige ruimte en hebben er ook voor gezorgd dat er wat glazen met water voor de interviewers zijn. We moeten dan alleen nog even naar onszelf kijken. Kleding en de rest van het uiterlijk moeten goed verzorgd zijn. Controleer dat voordat je aan het interview begint.

Ik wil hier ook het maken van een audio-opname weer benoemen. Voor de goede verslaglegging is een goede vastlegging essentieel. Bij het omzetten van gesproken woord naar geschreven taal gaat er altijd heel veel informatie verloren. Dat is niet te voorkomen maar een goede audio-opname zorgt er in ieder geval voor dat alles wat gezegd werd is vastgelegd en daarmee ook controleerbaar is. In vrijwel alle software die voor video-bellen gebruikt wordt bestaat de mogelijkheid om een video-opname te maken van het interview.

Tot zover de specifieke voorbereidingen voor een interview dat plaats vindt via video. Een volgend item zal gaan over de wijze waarop de communicatie het beste kan plaatsvinden.


Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Google plus
Print Email