Contact tracing en het cognitief interview
Corona hand

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Maecenas massa urna, laoreet quis lacus non, dapibus bibendum metus. Phasellus non tristique eros. Nullam porta ex ac lacus efficitur suscipit.

Corona, Contact Tracing en het cognitief interview

De Florida International University (FIU) heeft onderzoek gedaan naar de toepassing van het cognitief interview bij contact tracing in het kader van de bestrijding van besmettelijke ziekten. Het doel van contact tracing is het identificeren van personen die mogelijk besmet zijn geraakt door een patiënt waarvan is vastgesteld dat deze geïnfecteerd is. Deze contacten kunnen dan in quarantaine om de olievlekwerking van zo’n besmettelijke ziekte te beperken.

Wanneer je iemand eenvoudigweg vraagt om een lijst met contacten te geven, dan levert dit doorgaans een vrij onvolledige lijst op. Het onderzoek van de FIU laat zien dat het cognitief interview een stuk effectiever is dan standaard interviewmethoden. Dat komt doordat hierin geheugenbevorderende technieken worden gebruikt en er meerdere ophaalpogingen zijn. Hierdoor wordt de contactenlijst vollediger.

Het cognitief interview, ontwikkeld door de psychologen Fischer en Geiselman, kan dus zeer waardevol zijn bij contact tracing. Cognitief interviewen is in korte tijd aan te leren, zeker wanneer gebruik wordt gemaakt van een instructie voor de interviewer, die voor deze specifieke situatie is uitgewerkt. De interviews zijn ook per telefoon of via video goed uit te voeren. Het is belangrijk te vermelden dat onderzoek laat zien dat het cognitief interview zeker ook geschikt is voor het interviewen van ouderen. Ook zij geven dan meer gedetailleerde informatie, zonder dat dit ten koste gaat van de juistheid ervan.

Inmiddels zijn verschillende partijen bezig met het ontwikkelen van een app die het mogelijk moet maken om in het geval van een Covid-19 besmetting te kunnen achterhalen met wie een patiënt in de afgelopen periode contact heeft gehad. Zo’n app zal ongetwijfeld in de toekomst een belangrijke bijdrage kunnen leveren in het proces van contact tracing. De effectiviteit van zo'n app kan worden vergroot door deze aan te vullen met de technieken uit het cognitief interview. Het is hierbij verstandig om naast de patiënt ook zijn of haar naasten te interviewen. Op die manier kan de verkregen informatie bevestigd of ontkracht worden én via hen kunnen ook andere contacten getraceerd worden.

Wil je meer weten over het cognitief interview of van gedachten wisselen over het gebruik ervan bij contact tracing? Neem gerust contact met ons op, wij delen onze kennis en ervaring graag.


Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Google plus
Print Email