interviewtraining voor feitenonderzoekers_opsporing

Onze blog over "investigative interviewing"

Nieuws over "investigative interviewing"

Interviewblog

Op deze pagina schrijven wij en en onze gastbloggers over allerlei onderwerpen die gaan over of in verband staan met "Investigative interviewing". 

Wij vinden het delen van kennis over "investigative interviewing"belangrijk. Heb jij kennis die je wilt delen? Wil je eigen titel een blog schrijven? Stuur een e-mail naar info[at]how2ask.nl en we nemen contact met je op.


Strategic use of evidence - Let me introduce you to SUE
01-10-2018

Hoe goed zijn wij in leugenherkenning?

Door Franziska Wolf

Het inschatten van het waarheidsgehalte van uitspraken is een behoorlijk lastige taak. Voor feitenonderzoekers wordt dit niet makkelijker gemaakt door de druk om zaken op te lossen en het nodige multitasken dat een effectief investigative interview vereist. Als interviewer moet men weten bij welke geïnterviewde het relevant is om meer vragen te stellen en aan wie en wanneer bewijsmateriaal wordt voorgelegd.  Het is wellicht ontnuchterend, maar uit rechtspsychologisch onderzoek blijkt dat mensen gemiddeld maar net boven kansniveau scoren (namelijk 54%) wanneer zij opnames van verdachteninterviews beoordeelden op waarheid/leugen.

... Lees meer
Auteur:  Franziska Wolf
Accountant and Auditor Bias
18-02-2018

By Franziska Wolf

Let’s begin with the fundamental issue when dealing with bias in any domain: our self-perceived ability to be and remain objective. In psychology, we term this the bias blind spot. It is tempting to think that we are quite neutral in our evaluations and decision-making, while believing others to be more likely to show biases in their work. This is in part due to biases that operate outside of our immediate awareness, such as the self-serving tendencies in our justifications.

With the admission that we can all be vulnerable to the subconscious workings of biases, let’s turn to the work of accountants and auditors specifically. 

... Lees meer
Auteur:  Franziska Wolf
Hoeveel schade hebben jouw herinneringen tijdens de Kerstdagen opgelopen?
25-12-2017

Misschien dat bovenstaande vraag wordt geassocieerd met wellicht enigszins overvloedig alcoholgebruik tijdens de feestdagen, maar daar wil ik het nu niet over hebben. De vraag kwam bij mij op na het lezen van een column van Julia Shaw op de website van Scientific America. In deze column uit 2015 met de pakkende titel Holiday dinner with false memories for desert laat zij ons lezen hoe kwetsbaar ons geheugen is. In haar column beschrijft Julia op een hele mooie manier hoe die valse herinneringen spontaan kunnen ontstaan op het moment dat mensen een ogenschijnlijk gezamenlijke herinnering met je willen ophalen terwijl jij je de bewuste gebeurtenis absoluut niet kunt herinneren.

... Lees meer
Auteur:  Gerard Overmars
Onze blogger Franziska Wolf is afgestudeerd!
15-12-2017

Op 1 december 2017 heeft Franziska haar diploma aan de Universiteit van Maastricht in ontvangst genomen. Daarmee heeft zij haar Master Rechtspsychologie Cum Laude afgerond. Wij feliciteren haar hiermee van harte en wensen haar veel succes bij de volgende stap in haar carrière.

... Lees meer
Auteur:  Gerard Overmars
Hoe betrouwbaar is ons geheugen?
23-11-2017

Door Franziska Wolf (English version below)

De focus van elk interview bij een feitenonderzoek is het ophalen van herinneringen uit het geheugen van een bepaald persoon – dat kan bijvoorbeeld een verdachte, slachtoffer of getuige zijn. Het menselijk geheugen is echter kwetsbaar en verbazingwekkend beïnvloedbaar. Daarom is het voor interviewers belangrijk om voldoende basiskennis te hebben van het proces van opslaan en ophalen van herinneringen uit het menselijk geheugen. Die kennis is een belangrijke voorwaarde om te komen tot een kwalitatief goed investigative interview.

Een van de meest gebruikte modellen om de werking van ons geheugen te verklaren komt van de Amerikaanse onderzoekers Atkinson en Shriffin (1968). Hieronder staat dit model schematisch weergegeven:

... Lees meer
Auteur:  Franziska Wolf
“Building rapport” tijdens een forensisch interview.
11-11-2017

Door Franziska Wolf (English version below)

Bij het uitvoeren van een interview is de eerste stap het opbouwen van zogenaamd rapport met de geïnterviewde. Deze stap reflecteert de essentie van de nieuwe interviewstandaarden (mooi samengevat in het artikel Van verhoor naar forensisch interview), namelijk een open, niet-oordelende houding en vriendelijke communicatie. Het gaat hierbij om een Engelse term uit de rechtspsychologische literatuur die ongeveer te vertalen valt als een positieve, effectieve werkrelatie

... Lees meer
Auteur:  Franziska Wolf
Een neutrale houding is cruciaal
14-10-2017

Door Franziska Wolf (English version below)

Bij het uitvoeren van een interview binnen een feitenonderzoek is een open houding de meest centrale vaardigheid van de interviewer. Een zulke neutrale houding wordt bereikt door tweezijdig respect, actief luisteren en door een niet-oordelende benadering. Dit helpt de geïnterviewde – die het normaliter niet gewend is om ondervraagd te worden– zich op zijn gemak te voelen en vrijer durven te vertellen. Deze neutrale houding helpt de zogenaamde tunnelvisie en de guilt bias binnen feitenonderzoeken te voorkomen.

... Lees meer
Auteur:  Franziska Wolf
Nieuwe blogster op de How2Ask Website!
12-10-2017

Door Franziska Wolf (English version below).

Hallo en welkom! Mijn naam is Franziska Wolf en ik ben 24 jaar en afgestudeerd aan de Universiteit van Maastricht waar ik de specialisatie rechtspsychologie heb gedaan. Van oorsprong ben ik Duits, maar ik woon al meer dan 16 jaar in Nederland en ben hier zeer internationaal opgegroeid – met het bezoeken van een Britse school, toen de bachelor psychologie in het Nederlands gevolgd, en dan de master in het Engels. 

... Lees meer
Auteur:  Franziska Wolf