interviewtraining voor feitenonderzoekers_opsporing

Interviewblog

Op deze pagina schrijven wij en en onze gastbloggers over allerlei onderwerpen die gaan over of in verband staan met "Investigative interviewen". Wil jij als gastblogger eeuwige roem verwerven? Neem dan even contact met ons op via info[at]how2ask.nl. Wij geven je graag de ruimte om jouw mening, kennis en ervaring te delen met onze lezerscommunity en de rest van de wereld.


Hoe betrouwbaar is ons geheugen?
23-11-2017

Door Franziska Wolf (English version below)

De focus van elk interview bij een feitenonderzoek is het ophalen van herinneringen uit het geheugen van een bepaald persoon – dat kan bijvoorbeeld een verdachte, slachtoffer of getuige zijn. Het menselijk geheugen is echter kwetsbaar en verbazingwekkend beïnvloedbaar. Daarom is het voor interviewers belangrijk om voldoende basiskennis te hebben van het proces van opslaan en ophalen van herinneringen uit het menselijk geheugen. Die kennis is een belangrijke voorwaarde om te komen tot een kwalitatief goed investigative interview.

Een van de meest gebruikte modellen om de werking van ons geheugen te verklaren komt van de Amerikaanse onderzoekers Atkinson en Shriffin (1968). Hieronder staat dit model schematisch weergegeven:

... Lees meer
Auteur:  Franziska Wolf
“Building rapport” tijdens een forensisch interview.
11-11-2017

Door Franziska Wolf (English version below)

Bij het uitvoeren van een interview is de eerste stap het opbouwen van zogenaamd rapport met de geïnterviewde. Deze stap reflecteert de essentie van de nieuwe interviewstandaarden (mooi samengevat in het artikel Van verhoor naar forensisch interview), namelijk een open, niet-oordelende houding en vriendelijke communicatie. Het gaat hierbij om een Engelse term uit de rechtspsychologische literatuur die ongeveer te vertalen valt als een positieve, effectieve werkrelatie

... Lees meer
Auteur:  Franziska Wolf
Een neutrale houding is cruciaal
14-10-2017

Door Franziska Wolf (English version below)

Bij het uitvoeren van een interview binnen een feitenonderzoek is een open houding de meest centrale vaardigheid van de interviewer. Een zulke neutrale houding wordt bereikt door tweezijdig respect, actief luisteren en door een niet-oordelende benadering. Dit helpt de geïnterviewde – die het normaliter niet gewend is om ondervraagd te worden– zich op zijn gemak te voelen en vrijer durven te vertellen. Deze neutrale houding helpt de zogenaamde tunnelvisie en de guilt bias binnen feitenonderzoeken te voorkomen.

... Lees meer
Auteur:  Franziska Wolf
Nieuwe blogster op de How2Ask Website!
12-10-2017

Door Franziska Wolf (English version below).

Hallo en welkom! Mijn naam is Franziska Wolf en ik ben 24 jaar en afgestudeerd aan de Universiteit van Maastricht waar ik de specialisatie rechtspsychologie heb gedaan. Van oorsprong ben ik Duits, maar ik woon al meer dan 16 jaar in Nederland en ben hier zeer internationaal opgegroeid – met het bezoeken van een Britse school, toen de bachelor psychologie in het Nederlands gevolgd, en dan de master in het Engels. 

... Lees meer
Auteur:  Franziska Wolf
Mooi onderzoek naar de effectiviteit van verdachtenverhoor
16-09-2017

Laat ik beginnen met de laatste 2 regels uit het persbericht dat Politie en Wetenschap begin september 2017 de wereld in stuurde over het onderzoek Effectiviteit van het verdachtenverhoor

“Uit de resultaten volgt de implicatie dat de gereedschapskist van opsporingsambtenaren moet worden uitgebreid met alternatieve verhoorstijlen. 

... Lees meer
Auteur:  Gerard Overmars